Picture of Aleksandar Milanković
Nacrt istraživanja - nastava filozofije - Ana i Aleksandar
by Aleksandar Milanković - Tuesday, 14 April 2020, 07:54 PM

Pozdrav!
Picture of Aleksandar Milanković
Re: Nacrt istraživanja - nastava filozofije - Ana i Aleksandar
by Aleksandar Milanković - Tuesday, 14 April 2020, 08:06 PM

Picture of Ana Lipij
by Ana Lipij - Wednesday, 15 April 2020, 11:37 AM

U gornjem dokumentu imamo slučajna pomeranja teksta,
ovde je ispravljen fajl.

Pozdrav!
Picture of Milena Nešić
by Milena Nešić - Friday, 17 April 2020, 03:14 PM

Dragi Ana i Aleksandre,

Smatram da razvijanje problemskog mišljenja kod učenika svakako predstavlja važan proces kojem treba da se posveti posebna pažnja jer je ono naročito značajno ne samo za nastavu filozofije, već i drugih predmeta.Na samom početku rada, nazivom teme ste jasno definisali šta će biti u vašem fokusu istraživanja a smatram da je ono važno i da će se zahvaljujući njemu dobiti važne informacije, na osnovu kojih se može korigovati dalja nastava. Sve ste dobro izneli u radu, od cilja istraživanja, njegovog značaja pa sve do metoda i tehnika koje ćete koristiti. Ovo je samo predlog, znam da ne mora ali možda ste samo mogli da teorijsko-empirijski okir i poslednja dva pasusa iz konteksa istraživanja navedete kasnije, možda između uzorka i značaja istraživanja. Znam da ste objašnjavali pojmove ali mislim da bi ovako bio jasniji postupak, jer je sve ostalo u tekstu dato pregledno. Značaj istraživanja ste dobro definisali a dobro je da će ono obuhvatati dva polugodišta jer kao što ste napisali učenici filozofiju imaju, ako se sećam, samo u četvrtoj godini i većinom nisu naviknuti na ovaj način mišljenja koji se razlikuje od do tada traženog, pa je zato dobra ideja da se oni malo priviknu i postepeno upoznaju sa predmetom. Sam proces nastave uz primenu geometrijskih modela i formi ste lepo osmislili i dobri su vam predloženi primeri a navedeni upitnici i testovi će, koliko sam razumela, pratiti nastavne celine. Nacrt istraživanja je dobar i svakako će dobijeni podaci značiti jer kao što ste rekli literature na ovu temu ima malo.

Srdačan pozdrav,
Milena
Picture of Ana Lipij
by Ana Lipij - Tuesday, 21 April 2020, 07:01 PM

Draga Milena, hvala ti na povratnim informacijama. Predlog o drugačijem redosledu delova istraživanja nam je posebno značajan, zbog toga što smo veliki deo vremena uložili u pitanje oko strukture istraživanja, i jedna od glavnih dilema tokom pisanja nacrta nam je bila kako i kojim redom uvesti istraživačke pojmove, kako prikazati povezanost i međuzavisnost tih pojmova, odnosno kako precizno odrediti okvir, kontekst i hipoteze istraživanja. Tvoj predlog nam je vredan i značajan uvid i pomoć pri boljoj strukturisanosti rada i jasnijem prikazu postupka istraživanja.

Veliki pozdrav,
Ana