Picture of Nevena Djordjevic
Re: Одговор: Теоријски и методолошки проблеми изучавања проблема религиозности и десекуларизације
by Nevena Djordjevic - Saturday, 30 May 2009, 01:35 PM

Дефинитивно да горе постављенна питања представљају само неке од индикатора религиозности.Хтела сам да укажем да је у неку руку лакше испитивати религиозност одраслих. Проблем са којим сам се сусрела јесте како дефинисати или опрерационализовати категорију уверених верника. Сматрам да се индикатори стварне религиозности, као што сам већ рекла,налазе у самом веровању испитаника односно њиховим ставовима у складу са којима живе. Оно што преставља проблем јесте спона између религије и секуларизације, уколико под религозношћу сматрамо  лично веровање и вероисповедне активности, које не налазе свој израз у неком заједничком облику или чак институционализованом то само по себи говори о неисвесном положају религије у друштву.На примеру овог мини истраживања се види да уз  губитак или чак нестајање неких пракси(пост, одлазак у цркву) не иде нужно слабљење личне религиозности.Ово доводи у неизвестан положај секуларизацију коју смо одредили као процес у коме верске институције, активности губе свој друштвени значај. Сматрам да би за најбоље резултате било потребно извршити истраживање путем есеја, да се од испитаника тражи да напишу шта заиста осећају, и као схватају религиозност својим речима.