Picture of Andrija Radulović
Re: Одговор: Социологија?
by Andrija Radulović - Monday, 28 September 2009, 12:16 PM

1. Трудио сам се да размишљам са лаичке перспективе, јер угледајући се на моју околину, психологија и филозофија је нешто што свако зна чак и пре средње школе. Не урачунавам изузетке, али бих можда требао.
2. Док се не дође у дирректан контакт са неком друштвенм науком, филозофија се посатра површински као скуп идеја о различитим питањима, тако се посматрају и остале науке, док се не уђе дубље у материју.
3.
4. Говорим у односу на филозофију, што значи да се враћамо на ваше друго питање, али своји етикетирањем као млада наука, покушавам да је одбраним као у теоријском смислу.
5. Кад неко каже реч психологија лаику, прве асоцијације које појединац има према њој су повезане за дубину појединчеве психе, или нечег чега се сећа из средење школе, уверавам вас да нема ничег друштвено повезаног у његовим асоцијацијама.
6. Наравно, али верујем да из обе врсте истраживања може да се извуче понешто корисно.
7. Оно на шта сам мислио у тексту је да се социолошки термини могу на много упрошћенији начин објаснити у свом приручнику (можда јој то еродира понос у неком смислу) али моје мишљење је да због употребљавања термина са којима се појединац први пут среће уклањају могућност да тај исти појединац увиди њену величину.
8. Аутор је и даље млад и превише либерално-радикалан да би хладно осмотрио поједина питања са неопходном објективношћу. Додуше свестан сам да је ово лицемерно, кад и ја сам у својим текстовима се трудим да искритикујем на научничку привреност својим теоријама.
9. Општим подразумева вид општег знања које би појединац требало да поседује.
10. На томе се базира мој текст, на томе да нико од њих не би био 'помало здраворазумски социолог' да није било наше бурне прошлости, и посебних индивидуа.
11. Критеријум је било опште мишљење, свестан сам да сам требао да поставим већи број сајтова као критеријум, али моја жеља је била да само мало уђем у мишљења јавног мњења, сматрајући да нема потребе много да тражим, јер је то већ толико општеприхваћено, да само треба да се загребе по површини.
12. Одговорио бих приговором на сопственом избору теме, тема је врло екстензивна и подоста компликована, али не немогућа.
13. Зато што сам сматрао да је Социологија та која може да делује као лек, а у њеном изостанку, друштво воде другачије тенденције.
14. Под добровољнијим, сам сматрао да су друштвене науке решење друштвених несугласица (да сам старији вероватно бих их узе здраво за готово), које могу да створе већу друштвену емпатију које нема довољно.
На сву жалост не постоје уџбенички извори које бих могао да консултујем тј не верујем да постоје, аи овја рад је прављен као нека врста личног мишљења о тренутном стању социологије и њеном регрутовању нових младих умова.